Generationsskifte underlättades med lean

Märta Norman och hennes man Pontus driver Ejmunds gård med nötköttsproduktion på Gotland. För dem blev lean en hjälp under generationsväxling och ett redskap för att hela tiden öka effektiviteten. 

Ejmunds gård, som tillhör kategorin större företag, har en arbetsstyrka på åtta personer och 700 slaktdjur om åre. Det gör att det behövs både struktur och överblick för att allt ska rulla på bra och därför blev lean genast intressant för dem.

- Som företag är vi ganska snabba när det gäller att ta till oss möjligheter till förbättringar av olika slag och med utbildningen i lean lockades vi av att arbeta med effektivisering och få hjälp 
att börja tänka mer utanför boxen, säger Märtha.

Förändringar med lean

De blev klara med utbildningen våren 2015 och visst tänker de mer utanför boxen nu, men en av de stora vinsterna är att de genom lean har blivit ett mer sammansvetsat team. En bonus är också att det generationsskifte som var på gång i tankarna redan innan utbildningen startade, kunde genomföras och på många sätt underlättades genom lean.

- När man tar över en verksamhet är man ofta hungrig på förändring och vill förstå varför man gör vissa saker, säger Märtha. Med lean bryter vi ner varje moment. Vi börjar ifrågasätta hur vi jobbar och ställa frågan: Jobbar vi rätt? På så sätt hittar vi också möjligheter till förbättringar.

Lean har blivit en självklar del av vardagen 

Visst behöver de fortfarande påminna sig om att tänka lean ibland och leanarbetet är något de aldrig kommer att bli helt färdiga med, men de har kommit jättelångt sedan starten. Lean passar dem och hennes bästa råd till andra som funderar på att gå en lean-utbildning är att man måste vara beredd på att det tar tid och att det måste får göra det för att det ska bli bra.